Antwoord

Wees voorzichtig met contact met mensen en dieren, met rauw voedsel en kraanwater. U zou MRSA, maar ook ander (ernstigere) infectieziekten kunnen oplopen via besmet voedsel of drinkwater, via dieren, via seksueel of ander direct contact, of via besmette oppervlakken. Met name in niet-westerse landen dient u hygiënische maatregelen in acht te nemen.


Opmerkingen

MRSA kan zich net als andere infectieziekten verspreiden via contact met mensen en dieren, via rauw voedsel en water. Omdat MRSA in andere landen meer voorkomt dan in Nederland, is het aan te raden de algemene hygiënerichtlijnen in acht te nemen om te voorkomen dat u MRSA of een andere infectieziekte krijgt. De belangrijkste maatregelen zijn:

  • Houd het besmettingsgevaar zo klein mogelijk door een goede hygiëne. Was uw handen goed na gebruik van het toilet, vóór u gaat koken en vóór u gaat eten.
  • Niet al het water is drinkwater! Twijfelt u in het buitenland aan de kwaliteit van het drinkwater, drink dan mineraalwater (met of zonder prik), thee, vruchtensap en dergelijke dranken.
  • IJsblokjes moeten uitsluitend van gekookt water worden gemaakt.
  • Eet geen onverpakt ijs dat in een karretje langs de weg verkocht wordt; al vermeerderen bacteriën zich bij de lage temperatuur niet, hun aantal is zo al groot genoeg. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel leveren meestal geen bezwaar op.
  • Was groenten en fruit in schoon water. Bent u daar niet zeker van, was ze dan in gekookt water. Fruit dat daar niet voor inaanmerking komt, kunt u beter schillen.
  • Uw eten is betrouwbaar als u het snel aan de kook brengt (100ºC) en het een kwartier laat doorkoken.
  • Eet geen rauw (tartaar) of halfrauw vlees. Proef ook geen rauw gehakt en zorg voor heel schone handen als u gehakt aanmaakt.
  • Schelpdieren (mosselen, oesters en dergelijke) kunnen eveneens besmet zijn. Het rauw consumeren ervan moet dan ook ontraden worden.
  • Het is verstandig om losse melk altijd voor het gebruik te koken. Kook op warme dagen ’s avonds ook flessemelk uit een aangebroken fles door.
  • Zorg dat uw voedsel tegen vliegen is beschermd.
  • Bewaar etensresten koel. Een koeltas is geen koelkast en kan beslist niet gebruikt worden voor het bewaren van restjes.
  • Neem geen vacuüm verpakt vlees of vleeswaar mee op reis. Deze verpakking verlengt de houdbaarheid niet of weinig. Ongekoeld en in een warme omgeving is deze zelfs minder lang houdbaar dan de datum op de verpakking aangeeft. Gesteriliseerde producten b.v. in blik, pot of foliepak, welke niet in de koelkast bewaard hoeven worden, zijn in onbeschadigde verpakking wel houdbaar.
  • Houd personen die buikpijn en/of diarree hebben buiten de keuken en druk ze op het hart hun handen vaak en goed te wassen, zeker na het gebruik van het toilet.
  • Was keukengerei en vaatwerk af in heet sop, ook als u kampeert, en spoel het niet af in dat sprankelende beekje of heldere meertje dat meestal minder zuiver is dan het op het eerste gezicht lijkt. Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken. Spoel ze na gebruik uit in een sopje en droog ze vlug, liefst in de zon.

Bronnen


Voorbeelden

.